Sharing precious moments in life!
Blog Owner : Ayah Cik Losong
We are supposed to enjoy sharing our precious things in life with others. Knowledge and experience in life are the two precious things that will keep increasing in their quantity and quality the more you share it with others.

29
December 2009 Tuesday @ 7:09:16 pm
New blog

 Posting seterusnya terdapat di blog baru http://www.businessdirection.net. Jumpa di sana.


16
June 2009 Tuesday @ 7:37:22 am
To continue writing or not?

I have not been writing this blog for a very long time. But after realizing that there are some people who are accessing this site, I am thinking again whether to continue writing or not....At this moment, quite busy with many interesting activities..


06
August 2008 Wednesday @ 8:16:15 pm
Pengajaran dari cerita keldai dan Singa

1. Konsep "Delayed Gratification" iaitu melambatkan keseronokan tidak diamalkan di sini. Sepatutnya  keldai itu menggunakan rumput-rumput yang ada itu untuk membantunya melepaskan diri dan bukannya dimakan untuk mendapatkan keseronokan segera.

2.  Menggunakan apa yang ada disekitar untuk menyelamatkan diri. Ini tidak dilakukan

3.  Mengumumkan kesusahan kita kepada umum. Sehingga yang datang adalah bukannya kawan tetapi musuh.

4.  Tidak dapat membaca strategi Singa. Keldai akan selamat selagi berada di dalam lumpur kerana singa itu tidak akan menerkamnya selagi dia berada di situ


06
August 2008 Wednesday @ 7:44:30 pm
Mengurus manusia (4)

Sambungan daripada Mengurus Manusia (3)

Sekiranya kita memberikan perhatian terhadap apa-apa yang dinyatakan di atas, apabila kita berinteraksi dengan seseorang akan mudah untuk kita membuat penilaian secara adil dan tepat terhadapnya. Ini adalah merupakan suatu ilmu yang sangat penting untuk dipelajari. Kita memerlukan manusia untuk menjadi rakan kongsi perniagaan, pekerja, pelanggan, pembekal, sahabat dan sebagainya. Ketidakmampuan untuk mengenali manusia akan menjerumuskan kita untuk membuat keputusan yang silap di dalam memilih individu yang silap untuk suatu tugas yang tidak sesuai, malah memungkinkan kita untuk memilih individu yang silap atau pengkhianat untuk bersama dengan kita di dalam segala urusan.

Sebelum kita terus keperingkat langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk mengenali manusia, perlu saya tegaskan di sini, kemampuan untuk kita melihat kepada sesuatu perkara dengan betul akan menjejaskan kemampuan kita untuk bertindak dan membuat keputusan yang betul. Perkataan “melihat” di dalam Bahasa Melayu adalah biasanya digunakan di dalam kedaan yang berbeza. Di dalam Bahasa Arab perkataan “melihat” itu sendiri diperkatakan di dalam pelbagai bentuk. Sebagai contoh:

1.Perkataan لمح (lamaha) (glance)

Perkataan ini digunakan untuk menggambarkan perbuataan melihat secara sekilas pandangan sahaja. Biasanya penglihatan sebegini tidak memberikan apa-apa kesan dan tidak bersambung dengan akal dan hati. Ianya biasanya akan dilupai selepas beberapa ketika.

2. Perkataan نظر (nathara) (look), رأى (ra'aa) (see)


Perkara ini digunakan untuk penglihatan secara umum. Ianya merupakan modal dan asas kepada aktiviti melihat. Bagaimana ianya akan dimanfaatkan bergantung kepada kemampuan individu tersebut.


3. Perkataan لحظ (lahatha) (observe, notice)


Perkataan ini digunakan untuk pemerhatian yang lebih fokus. Ia biasanya digunakan terhadap pemerhatian bagi menyelesaikan masalah matematik, memahami kaedah bahasa dan huraian-huraian di dalam buku. Ianya menggunakan akal fikiran untuk menggunakan penglihatan ditahap ini.


4. Perkataan تأمل (ta'ammala) (scrutiny, close examination, close observation)


Perkataan ini digunakan untuk pemerhatian yang lebih mendalam. Ianya melibatkan usaha untuk berfikir sepenuhnya terhadap objek yang dilihat itu dari segenap penjuru. Dari depannya, dari belakangnya, dari atasnya dan dari bawahnya.

5. Perkataan تدبر (tadabbara) (reflect on, ponder over, contemplate, meditate)

Perkataan ini digunakan bagi keadaan penglihatan yang paling tinggi. Ianya digunakan kepada penglihatan yang akan melibatkan objek itu secara mendalam bukan sahaja untuk objek itu sendiri sahaja bahkan untuk semua perkara yang berkaitan dengannya. Bagaimanakah penciptaannya, bagaimana kegunaannya. Bagaimanakah cara ia dapat digunakan untuk kebaikan dan bagaimanakah manusia boleh menggunakannya untuk keburukan. Dan sekiranya ianya digunakan untuk keburukan apakah cara-cara yang kita boleh lakukan untuk mengelakkan diri kita daripada kemudaratannya. Analisis yang mendalam berupaya dilakukan berkaitan dengan ojek yang dilihat itu. Ini adalah merupakan tahap penglihatan yang paling tinggi dan kebolehan ini hanya terdapat pada manusia. Sesiapa yang beramal dengan penglihatan yang diperingkat ini, insyaAllah akan berakhir dengan penemuan perkata yang hakikat iaitu bertemu dengan keesaan Allah swt pencipta pada alam ini.

Kaum Ansar di Madinah berupaya untuk memahami kehendak Islam dalam tempoh yang singkat. Mereka berupaya untuk memahami kehendak usaha menegakkan agama ini di dalam bentuk yang sukar difahami oleh umat pada masa ini. Apabila kaum Muhajirin berhijrah ke Madinah, mereka berupaya memberikan separuh harta mereka termasuk tanah-tanah, tanaman-tanaman dan ternakan mereka kepada kaum Muhajirin. Perkara ini adalah sesuatu perkara yang amat menakjubkan. Tidak terdapat mana-mana kaum di dunia ini yang sanggup berkorban sedemikian rupa kepada orang luar yang datang ke tempat mereka. Bagaimanakah mereka memperolehi kefahaman sebegini tinggi dan memiliki tahap keimanan yang sebegitu kuat walhal mereka tidak melalui mujahadah yang dasyat sebagaimana yang dilalui oleh kaum-kaum Muhajirin seperti Bilal bin Rabah, Amar bin Yaseer dan sebagainya. . Mengikut para alim ulama kebolehan ini dicapai melalui kemampuan mereka bertadabbur terhadap ayat-ayat alQuran yang disampaikan kepada mereka. Ayat-ayat al-Quran yang diturunkan di dalam Bahasa Arab iaitu bahasa yang mereka fahami dengan kemampuan mereka untuk melihat kepada ayat-ayat ini di dalam peringkat yang tertinggi (bertadabbur) membina keimanan mereka, membentuk cinta mereka kepada Allah dan Rasul dan memberikan mereka kekuatan untuk menjadi pembantu agama Allah dan pembantu RasulNya yang mulia.

Bahasa Arab yang sama juga difahami oleh kaum Quraisy di Mekah, tetapi ketidakmampuan atau keingkaran mereka untuk bertadabbur ke atasnya telah menjadikan mereka manusia yang sesat.

Bagi kalangan haiwan, pada kebiasaannya mereka hanya menggunakan penglihatan tahap 1 sahaja. Oleh itu mereka tidak belajar dan hanya melihat sekilas pandangan sahaja daripada apa yang berlaku disekeliling mereka. Sebagai contoh, seekor kambing yang melihat rakannya disembelih disebelahnya tidak langsung memberikan apa-apa reaksi. Ini adalah kerana mereka hanya melihat pada tahap 1. Sesetengah haiwan yang dilatih berupaya melihat pada tahap 2. Sebagai contoh, binatang-binatang sarkas, anjing peliharaan yang dilatih dan sebagainya. Walaupun begitu meraka bukannya berfikir dan menggunakan akal semasa melakukan sesuatu aksi tersebut. Mereka bertindakbalas berasaskan kepada “conditional reflex” hasil daripada latihan yang telah diberikan. Untuk haiwan mencapai tahap 3 itu adalah sesuatu yang mustahil.

Bagaimana dengan manusia? ...akan dihuraikan nanti...06
August 2008 Wednesday @ 1:55:34 am
Menguruskan Manusia (3)

Sambungan dari Menguruskan Manusia (2)

Adalah menjadi syarat alam ini bahawa untuk mendapatkan hasil di dalam sesuatu perkara usaha yang bersesuaian perlu dilakukan. Usaha yang sambil lewa tidak akan memberikan hasil sebagaimana yang dikehendaki. Usaha yang bersungguh-sungguh dengan cara yang salah juga tidak akan membuahkan hasil yang sebenar. Mengelakkan diri daripada bertemu muka (interfacing) dengan seseorang akan menghindarkan kita daripada mengenalinya. Melarikan diri dari melakukan sesuatu kerana takutkan berlakunya kesilapan akan menghapuskan peluang bagi kita untuk mencapai kejayaan. Mereka yang biasanya berjaya adalah mereka yang berani membuat sesuatu dengan mengambil kira risiko untuk gagal.  Bagi mereka yang takut untuk melakukan sesuatu kerana takut berlaku kegagalan, mereka juga akan terhindar daripada peluang memperolehi kejayaan. Sebahagian besar daripada aktiviti manusia memerlukan interaksi di dalam ertikata yang sebenarnya untuk mendapatkan hasil. Sebagai contoh, sekiranya anda ingin mengambil air dari perigi atau apa-apa bekas air, anda semestinya perlu untuk menenggelamkan timba atau dayung anda di dalam air terlebih dahulu demi untuk mendapatkan air tersebut. Sekadar menghayun timba atau gayung di atas air sahaja tidak akan mendatangkan apa-apa hasil.


Justeru itu, di dalam usaha anda untuk mengenali manusia, tidak dapat tidak anda perlu untuk berinteraksi dengannya di dalam kadar yang perlu untuk membolehkan anda mencapai apa yang anda inginkan itu. Menjauhkan diri dari manusia tidak akan menjadikan anda seorang yang semakin pintar malah akan menjadikan anda seorang yang jumud (beku) dan tidak berkembang di dalam pemikiran dan daya kefahaman tentang penghidupan. Ketidakmampuan untuk berinteraksi dengan manusia merupakan penghalang awal bagi anda untuk dapat mengenali dan seterusnya mengambil manfaat dan ilmu pengetahuan dari mereka. Untuk membolehkan anda berupaya berinteraksi dengan manusia, beberapa perkara perlu diberikan perhatian. Antaranya ialah:


  1. Tidak terlalu bersifat “Inferiority Complex”.

    Sifat “Inferiority Complex” sebegini banyak terdapat di kalangan sebahagian daripada individu di dalam masyarakat kita. Mereka yang memiliki sifat ini sentiasa merasa diri mereka hina dan tidak sesuai untuk berinteraksi dengan manusia lain. Sifat ini perlu kita hapuskan dari diri kita. Allah swt telah menjadikan setiap insan di dunia ini mempunyai ciri-ciri yang khas yang ada pada dirinya dan tiada pada orang lain. Seberapa hebatnya seseorang itu pada pandangan kita, ia tetap memiliki kelemahan yang mana besar kemungkinan kelemahannya itu tiada terdapat pada diri kita. Kelemahan tahap pendidikan, kekurangan rupa paras, kerendahan taraf penghidupan dan sebagainya tidak sepatutnya menjadi penghalang bagi kita untuk berinteraksi dengan masyarakat. Para sahabat Nabi saw dengan ciri-ciri fizikal yang berbeza, pakaian yang sederhana dan penghidupan yang ringkas berupaya untuk berinteraksi dengan raja-raja, gabenor-gabenor Rom dan Parsi dan dengan pelbagai golongan di pelbagai tempat tanpa menjadikan keadaan mereka itu sebagai halangan bagi mereka.

  2. Tidak bersifat angkuh

Sifat angkuh adalah merupakan sifat yang sangat dikeji di dalam agama. Seseorang yang bersifat angkuh sangat dimurkai oleh Allah swt. Walaubagaimanapun ramai di antara kita tidak menyedari kedatangan dan kewujudan sifat-sifat ini di dalam diri kita. Justeru itu adalah menjadi tanggungjawab kita untuk sentiasa menyemak dan menilai diri kita dari masa kesemasa untuk mengelakkan kita daripada terjebak di dalamnya.

Kewujudan sesuatu sifat di dalam diri seseorang tidak berlaku secara serta merta. Ianya berlaku secara beransur-ansur dan biasanya dipengaruhi oleh keadaan hati individu itu, persekitaran yang beliau sentiasa berinteraksi dan amalan hariannya. Hati yang ikhlas untuk mendapat kasih sayang dan keredhaan Allah swt dan suci serta bebas daripada keinginan untuk mendapatkan penghormatan dan kemulian manusia serta daripada keinginan untuk melarikan diri dari cemuhan manusia akan menyelamatkan seseorang daripada terjebak ke dalam sifat buruk ini.

Kedatangan sifat sebegini boleh kita kesan di dalam diri kita pada peringkat awal lagi apabila:

a) Kita suka bercerita tentang kehebatan diri kita, keluarga kita, anak-anak kita, rumah kita, kenderaan kita, negara kita dan apa saja yang ada hubungan dengan kita.

b) Kita berasa begitu seronok apabila diri kita dan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan kita dipuji oleh orang lain.

c) Kita merasa jemu dan tidak selesa apabila mendengar orang lain bercerita tentang kelebihan di dalam sesuatu perkara yang bukan berkaitan dengan diri kita.

d) Kita suka memotong percakapan dan menafikan kenyataan yang dibuat oleh orang lain sebelum orang lain menghabiskan percakapannya. Sebagai contoh, apabila seseorang berkata punca kegemukan ialah memakan makanan dengan banyak, tetapi kita terus berkata tidak dan memotong cakapnya dan mengatakan puncanya ialah kerana kurangnya senaman. Walhal kedua-duanya adalah betul.

Semuga Allah swt memelihara saya dan kita semua daripada sifat ini.

  1. Bersedia untuk mendengar

Kemampuan untuk mendengar dengan penuh perhatian kepada percakapan orang lain adalah merupakan suatu kelebihan yang dimiliki oleh pemimpin-pemimpin yang berjaya. Mereka bukan sahaja mampu untuk mendengar apa yang diperkatakan oleh orang lain, malah mereka biasanya memanggil pakar-pakar di dalam bidang tertentu untuk menceritakan kepada mereka di atas sesuatu tajuk agar mereka akan dapat memahami sepenuhnya. Dengan ini barulah mereka akan dapat membuat keputusan dengan betul dan tepat.

  1. Bercakap dengan berorientasikan pendengar.

Percakapan kita dengan seseorang hendaklah disesuaikan dengan  tahap dan keadaan orang yang kita bercakap dengannya. Kemampuan menyesuaikan cara bercakap dengan tahap pihak pendengar adalah merupakan ciri-ciri asas bagi mereka yang berjaya di dalam komunikasi. Nabi saw bercakap dengan kaum Badwi dari padang pasir dengan cara dan pertuturan yang berbeza dibandingkan dengan percakapan Baginda dengan penduduk bandar.

Perkara ini hendaklah dilatih dan diuji oleh setiap daripada kita. Bagaimana cara untuk mengujinya. Setiap kali selepas kita bercakap dengan seseorang, cuba kita dapatkan kepastian bahawa beliau memahami sepenuhnya apa yang dicakapkan atau tidak. Sekiranya kefahamannya adalah minima, kita hendaklah melihat secara serious terhadap perkara ini dan juga perkara yang dinyatakan selepas ini. Usaha untuk membaikinya hendaklah dilaksanakan dengan segera.

  1. Teknik dan bahasa percakapan yang jelas

Ini adalah faktor yang penting di dalam aspek komunikasi. Sebahagian daripada kita bercakap dengan seseorang di dalam bentuk keluhan dan rungutan yang sukar difahami oleh sesiapa. Hendaklah kita pastikan percakapan yang dinyatakan itu adalah perkataan yang sebenarnya yang ingin kita sampaikan dan bukannya merupakan rungutan dan ulasan selari daripada fikiran kita. Ianya hendaklah jelas dan mempunyai maksud yang nyata.

Semua faktor yang dinyatakan ini adalah merupakan asas penting untuk membolehkan kita dapat berinteraksi dengan jelas dan teratur dengan manusia lain. Setelah kita mampu berinteraksi dengan betul, barulah kita mudah untuk mengenali manusia. Apabila kita dapat mengenali manusia barulah kita akan berupaya untuk menguruskan manusia di dalam kadar yang sesuai untuk setiap individu. Dengan ini kita akan berupaya untuk menjadi asbab bagi menyatukan umat , dan usaha yang sedemikian amat dicintai oleh Allah dan Rasul. Kita juga akan dapat menghindarkan diri daripada  manusia yang boleh memudaratkan kita dan dapat mengelakkan diri kita daripada berinteraksi dengan jangka yang panjang atau membuat transaksi perniagaan dan sebagainya dengan mereka.

InsyaAllah akan bersambung....My Profile
Name: Ayah Cik Losong
E-Mail: ayahcik@losong.com